България ще се снабди с лекарствения продукт Regkirona (INN Regdanvimab), предназначен

...
България ще се снабди с лекарствения продукт Regkirona (INN Regdanvimab), предназначен
Коментари Харесай

Купуваме лекарство за COVID срещу 36 млн. лева - Здраве

България ще се достави с лекарствения артикул Regkirona (INN Regdanvimab), предопределен за лекуване на коронавирусна зараза. Днес Министерският съвет отпусна 35 908 920 лв. за препарата - моноклонално антитяло. Сумата се обезпечава по бюджета на Министерството на здравеопазването.

По този метод ще бъде обезпечен достъпът на българските жители до лекарствения артикул Regkirona (INN Regdanvimab) за лекуване на COVID-19.

С друго разпореждане на държавното управление по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година са утвърдени спомагателни разноски в размер на 5 907 200 лева за активност, осъществена през месец юни 2022 година – за поддръжка на личния състав на първа линия, директно зает с действия по попречване разпространяването на COVID-19, в районните здравни инспекции, центровете за незабавна здравна помощ, държавните психиатрични лечебни заведения и Националния център за заразни и паразитни заболявания, както и за слагане на ваксини против коронавирусна зараза.

Допълнителните разноски ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните по централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ средства.

С трето свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски в размер на 55 млн. лв. по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2022 година за лечебни заведения.

25 милиона лв. от тях ще отидат за строителство на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрични и онкологични специалности в аграрен парцел, благосъстоятелност на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Георги “ ЕАД, за потребностите на Южна България.

30 000 000 лева ще са за обзавеждане и дооборудване с здравна техника и инсталация и стартиране в деяние на разширението на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Проф. доктор Александър Чирков “ ЕАД (преди „ Света Екатерина “ ЕАД).

Инициативата за построяването на нов диагностично-лечебен корпус на УМБАЛ „ Свети Георги “ - Пловдив е забележителна стъпка към модернизирането на сградния фонд на лечебното заведение. Едновременно с това инвестицията ще бъде с несъмнено позитивно значение както за пациентите от гр. Пловдив и покрайнините, по този начин и за системата на опазването на здравето в целия Южен Централен Район на страната.

Със завършването на новото уголемение на болничното заведение /Хирургичен блок Б/ и след нейното обзавеждане и съоръжение с здравна техника и инсталация ще се реализира ново качество в лечебната активност на „ УМБАЛ проф. доктор Александър Чирков “. По този метод ще има построена и оборудвана по европейски модел високотехнологична болница, която ще бъде 24 ч., 7 дни в седмицата отворена за нуждаещите се жители, се споделя в прессъобщение на Министерски съвет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР